Αναρτήθηκε από: Petros | Ιουλίου 7, 2014

Ένα πράσινο ρομπότ για το PC σας [μέρος 1]

Με σύμμαχο ένα οικοσύστημα που απαρτίζεται από μια πληθώρα εφαρμογών για κάθε χρήση και γούστο, το Android έχει αδιαμφισβήτητα κατακλύσει την αγορά των φορητών συσκευών. Από κινητά τηλέφωνα και tablets, έως TV boxes και entertainment devices, το Android έχει ισχυρότατη παρουσία. Μήπως ήρθε η στιγμή να μπει κι ως επιλογή στο boot menu του υπολογιστή σας;

android 1Για το Android, το λειτουργικό σύστημα της Google για φορητές συσκευές, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Αποτελεί το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα κατέχοντας, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ποσοστό άνω του 80% επί του συνόλου των κυκλοφορούντων «έξυπνων» φορητών συσκευών. Πέρα από τα κινητά τηλέφωνα στα οποία πρωτοαπευθύνθηκε, από την αφανή έκδοση Honeycomb (3.0) κι έπειτα το Android ενσωμάτωσε χαρακτηριστικά με σαφή προσανατολισμό προς την αγορά των tablets. Από την έκδοση Ice Cream Sandwich και μετά, η αγορα το εναγκάλισε ενθέρμως. Η ενθουσιώδης στροφή του κοινού προς τα tablets από τη στιγμή που εμφανίστηκαν προτάσεις για κάθε βαλάντιο, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και το ίδιο το Android, αφάνισε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς των φορητών υπολογιστών. Συγκεκριμένα, η θεαματική μείωση των πωλήσεων στην κατηγορία των Netbooks και Subnotebooks, ώθησε τους κατασκευαστές στην απόφαση για διακοπή της παραγωγής των πρώτων και στον σημαντικό περιορισμό των δεύτερων.

Ένας φίλος απ’ τα παλιά
Πιθανώς να το θυμόσαστε: Την εποχή που τα Netbook πουλούσαν σαν το ζεστό ψωμί, πολλές κατασκευάστριες εταιρείες μαζί με το κύριο λειτουργικό σύστημα που είχαν εγκατεστημένο στα μηχανήματα –και το οποίο στην πλειονότητα των περιπτώσεων ήταν τα Windows–, είχαν και μια δική τους, προσαρμοσμένη διανομή Linux. Αυτή διέθετε ένα ιδιαιτέρως απλοποιημένο interface, προσανατολισμένο στην αναπαραγωγή multimedia και στην πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Η εισαγωγή στο δεύτερο αυτό λειτουργικό γινόταν είτε κατά την εκκίνηση μέσω του boot manager, είτε ενεργοποιώντας το Netbook από κάποιο ειδικό κουμπί. Σκοπός ύπαρξης της εκάστοτε custom Linux διανομής, δεν ήταν άλλος από την πιο γρήγορη εκκίνηση και κατά συνέπεια πιο γρήγορη χρήση του υπολογιστή, σε σχέση με την κλασική διαδικασία φόρτωσης του κύριου λειτουργικού συστήματος. Οι διανομές αυτές σπάνια ικανοποιούσαν τους χρήστες τους, καθώς οι μεν power users τις έβρισκαν ιδιαιτέρως περιοριστικές, ενώ οι λεγόμενοι «απλοί χρήστες» δεν χαίρονταν ιδιαίτερα στην ιδέα εκμάθησης ενός νέου τρόπου εργασίας. Τα καλούδια αυτά, λοιπόν, στην καλύτερη των περιπτώσεων έμεναν συνήθως να σκονίζονται στο partition που ήταν εγκατεστημένα. (Σ.τ.Ε. Από ψηφιακή σκόνη, φυσικά :P)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο deltaHacker 033 (τεύχος Ιουνίου 2014).

Advertisements

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: